Praktijk
Ronald van Aalten

Coaching, therapie en training

Contact
rvaalten@hotmail.com
06 51 41 05 87

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een behandelmethode voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals bijvoorbeeld een ongeluk, een overval, een traumatische bevalling, een postpartum depressie (postnatale), een heftige ziekenhuisopname, een plotselinge relatiebreuk, seksueel misbruik of een geweldsincident. Maar ook ingrijpende gebeurtenissen die we als kind hebben meegemaakt die psychische klachten met zich meebrengen, kunnen hiermee effectief worden aangepakt, denk hierbij aan verwaarlozing, scheiding, verlies en pesten. Ook psychische problemen binnen het gezin; ouders of broertje/zusje met een psychiatrische stoornis, kunnen hun sporen achterlaten. Er kan sprake zijn van PTSS, maar ook klachten als opdringende beelden, nachtmerries, vermijdingsgedrag, somberheid, angstgevoelens, boosheid, schuld, schaamte, een negatief zelfbeeld, lichamelijke spanningsklachten en verdriet. De herinnering aan deze nare ervaring(en) kunnen in onze hersenen niet goed zijn opgeslagen, ze moeten als het ware nog ‘verwerkt’ worden. Dit verwerken kan met EMDR, de traumatische gebeurtenis wordt weer een gewone herinnering zonder de heftige emotionele en lichamelijke gevoelens die het eerder op kon roepen. EMDR is ook toepasbaar bij fobieën en angsten en het is niet noodzakelijk dat dit begonnen is met een akelige ervaring. Denk hierbij aan bijvoorbeeld rijangst, angst voor de tandarts, agorafobie (pleinvrees), hoogtevrees en angst voor spinnen, muizen of andere dieren. Daarnaast heeft recent onderzoek duidelijk gemaakt dat mensen met fantoompijn en chronische (onverklaarde) pijn baat hebben bij EMDR.

lotusbreed.png (168.654 bytes)

Hoe werkt EMDR?

Dat EMDR werkt bij trauma’s lijdt geen twijfel. Er bestaan inmiddels meer dan 23 gecontroleerde onderzoeken naar de effectiviteit van EMDR. Dit maakt EMDR op dit moment de meest geëvalueerde behandeling op het gebied van trauma. Kort geschetst houdt de geprotocolleerde behandeling het volgende in: de therapeut zal vragen aan de nare belevenis terug te denken inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst zal zoveel mogelijk informatie over de traumatische beleving verzameld worden. Gevraagd zal worden om de traumatische ervaring “hier en nu” op te roepen en de emotionele lading te ervaren en gevoelsmatig te kwalificeren. Daarna zal het verwerkingsproces gestart gaan worden. Dit informatie verwerkingssysteem in de hersenen wordt gestimuleerd door met de ogen de hand van de therapeut te volgen of door bilaterale audio stimulatie (klikjes via de koptelefoon).

De EMDR Procedure

De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. De cliënt wordt na elke set oogbewegingen gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt. De aangeboden sets oogbewegingen of geluiden zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het voordeel van EMDR is dat de traumatische ervaring niet verteld hoeft te worden en dat de herbeleving plaatsvindt onder begeleiding van een vakbekwame therapeut in een veilige omgeving.